Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vltavín prosinec 2021

article preview


 Vltavotýnští rybáři


Ze života organizace. V minulém Vltavínu jste byli informováni, že probíhají jednání nejvyšších organizačních stupňů Českého rybářského svazu a že jsou navrhovány určité změny Stanov ČRS. Jednání jsou za námi. Mezi nejdůležitější změny patří tyto: Klíčová změna č. 1 – Úprava procesu kárného řízení.
Dle upravených Stanov se porušení pravidel na úseku rybářství (rybářský řád a jeho bližší podmínky lovu ryb) nově bude řešit nikoli na úrovni dozorčích komisí místních organizací, ale na úrovni kárného orgánu územního svazu, jehož je podezřelý z přestupku členem. Přestupky budou projednány ve zkráceném řízení formou kárného příkazu – na úrovni každého územního svazu bude ustanoven příkazce, který posoudí daný případ a na základě jednotného sazebníku kárných opatření za jednotlivá provinění vydá kárný příkaz o uložení kárného opatření. V případě, že člen nebude s rozhodnutím příkazce souhlasit, může podat odpor ke Kárnému senátu územního svazu – podmínkou je složení kauce ve výši 2000 Kč, která mu bude v případě uznání stížnosti vrácena.  
Výše uvedená kárná opatření budou vždy posuzována dle sazebníku kárných opatření za jednotlivá porušení pravidel výkonu rybářského práva; tento sazebník je součástí Jednacího řádu, který bude schválen Republikovou radou na jednom z nejbližších zasedání a který bude reflektovat schválenou podobu Stanov. Porušení, která se netýkají přímo výkonu rybářského práva, nadále zůstávají v pravomoci kárných orgánů místní organizace, jejíž je podezřelý členem.
Klíčová změna č. 2 – Hostování v místní organizaci.
Tato úprava doplňuje současné pravidlo, podle kterého člen smí být veden pouze v jedné místní organizaci. V novém modelu je možné požádat o hostování v jiné než „mateřské“ místní organizaci. Podmínkou je, že hostování schválí výbor hostující místní organizace a zároveň zájemce musí uhradit členský příspěvek v mateřské i hostovací místní organizaci. Hostování není forma členství v hostující místní organizaci – z pohledu práv člena jeho právo hlasovat na členské schůzi, volit a být volen zůstává zachováno pouze v jeho mateřské místní organizaci a toto právo nemá v organizaci, kde hostuje.  
Důvodem tohoto novelizačního bodu je snaha o narovnání současného stavu, který vznikl v průběhu předchozích let, je veřejně známý, a jeho vyřešení je nutné i z pohledu přechodu k centrálnímu informačnímu systému, na jehož tvorbě se intenzivně pracuje. Předkládané řešení je dle našeho názoru kompromisem, jak tento stav harmonizovat.

Ze zasedání XVIII. Republikového sněmu ČRS


V sobotu 20. listopadu se uskutečnil XVIII. Republikový sněm Českého rybářského svazu, z. s. Hlavním tématem tohoto Sněmu byl návrh na změnu Stanov ČRS…
Byli jste také informováni, že v průběhu listopadu proběhnou prověrky organizací, které organizuje nadřízený svaz. Za náš výbor se účastnili pánové Frýba, Nekola a Rejnart. Prověrky díky přípravě proběhly hladce.
Dále se náš výbor zabýval problematikou konání, nebo nekonání plesu, kde rozhodla nařízení vlády o uplatňování hygienických opatření. Zkrátka, ples se  konat nebude. Obdobně se zachovaly i organizace působící zde ve městě. Občanské veřejnosti sdělujeme, že tradiční vánoční prodej kaprů se rovněž konat nebude. Výbor se také zabýval oceňováním jubilantů. Převážil názor, že dar – povolenka -  není nároková záležitost a dar si musíme zasloužit. Mimochodem za poslední tři roky částka vyplacená za povolenky obdarovaným, přesáhla dost přes 100 tisíc a tak výbor přistoupil k tomu, že od roku 2022 se bude tento dar udělovat aktivním členům organizace, kteří se zapojili do hospodářské činnosti, příprav kulturních akcí, sponzoringu, závodů apod. Výbor se také připravil na provedení inventury materiálu, řešil také ocenění práce aktivních členů za uplynulé období, finanční rozpočet, schválil plán práce na 1. pololetí a další standardní náležitosti.
Výdejna povolenek. 3. prosince byl zahájen prodej náležitostí, zde připomínáme, že cena brigádních povinností bude dle usnesení z VČS 1000,-Kč, cena známky se nezměnila. Provozní doba bude 3.,10. a 17. prosince od 12.00 do 18.00 hodin do konce roku 2021. Pak od 3.1. každý den do 14. ledna v tu samou dobu. Následně každý pátek až do 29. dubna 2022. Připomínáme, že je potřeba věnovat náležitou pozornost vyplňování dokumentů, návody jsou v „Přehledu revírů.“ Současně apelujeme na fakt, že je potřebné se seznámit s novými podmínkami lovu na léta 2022 a2023, které jsou uvedeny v „Přehledu.“ Vzhledem ke zdravotní situaci je nutné dodržovat přijímaná protiepidemiologická opatření při výdeji náležitostí.
Aktualita: Je za námi konec roku. Zvláštního roku, který nám zabránil konat některé standardní aktivity. Nezabránil však výkonu rybářského práva, kterého na rozdíl od činnosti jiných zájmových organizací, jsme si mohli užívat. Sněm ČRS přinesl nové Stanovy, a tak je potřebné, aby se široká rybářská veřejnost s těmito novinkami seznámila. Příští rok bude rokem volebním, dojde ke změnám ve výboru, tak ať se novému výboru daří, má na co navazovat. Současný výbor přeje všem a nejen rybářům, aby ten následující rok byl bezproblémový, aby to byl rok, který prožijeme ve zdraví, abychom si mohli užívat svých zálib, koníčků a pohody v rodinách, vše hlavně v míru.

Něco veselého na závěr. Tři ženáči sedí u vody na rybách a diskutují: První muž říká: „Vy si nedovedete představit chlapi, co jsem musel napovídat manželce, aby mě pustila na ryby. Musel jsem ji slíbit, že příští týden natřu celý plot u baráku.“ Druhý se přidá: „No a co? Já musel slíbit, že jí na zahradě postavím nový skleník.“ Třetí muž pokračuje: „Na co si stěžujete? Já musel slíbit, že ji koupím novou kuchyni i se všemi elektrickými spotřebiči.“ Čtvrtý rybář podezřele mlčí, a tak se ho ostatní ptají? „A co ty, ty jsi nemusel nic slíbit?“ Rybář odpoví: „Já jsem nařídil budík na půl pátou, a když zazvonil, zeptal jsem se ženy, ryby nebo sex?“ A ona jen zavrčela: “Vem si teplý prádlo!“
                                                                                                EFA

 
 

Poslední fotografie


Mail list



Statistiky

Online: 22
Celkem: 668904
Měsíc: 8204
Den: 754