Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vltavín květen 2021

article preview

Vltavotýnští rybáři

Ze života organizace.

Tak máme za sebou další koronavirový měsíc, ale výbor nezahálel. Projednal problematiku tradičních rybářských závodů a rozhodl vzhledem ke zdravotní situaci, že závody se v červnovém termínu nebudou konat. S tím je spojená podpora od ČEZU a potažmo našeho města, která propadne. Výbor zvažoval pořádání na podzim v září a je toho názoru, že pokud rozvolnění bude takového rozsahu, že pominou různé omezující podmínky, tak by se závody konaly. S tím je spojené nové požádání o podporu ve druhém kole Oranžového roku. Dále výbor reagoval na výzvu od nadřízeného svazu, která se týkala 24 hodinového lovu na revíru Kořensko, těsnou výborovou většinou jsme podpořily tento návrh, respektive výjimku ze Zákona o rybářství, kde jsou stanoveny doby lovu. Hlavním argumentem proti byl nepořádek po některých bivakujících rybářích, dále fakt, že u některých svazů se omezuje lov na několik dnů v týdnu, dokonce stanovení horní míry u vyjmenovaných druhů a z toho plynoucí zájezdový rybolov k jiným svazům, ale také fakt, že je potřeba dát možnost existovat rybám v jejich prostředí. Takže poslední slovo bude mít Ministerstvo zemědělství, které tyto výjimky povoluje. Doposud to bylo tak, že v každém regionu byl povolen lov na dvou revírech, u nás to bylo na Lipně a na přehradě Hněvkovice. Revír „Orlík“ je v kompetenci Rady ČRS. Tak uvidíme. Výbor také jedná s městem o pronájmu garáže pro garážování naší techniky, realizace by měla proběhnout v měsíci květnu.

Vyhodnocení jarního úklidu našich řek Vltavy a Lužnice. 10. a 17. dubna proběhl vlastní úklid, který byl inzerován na našich webových stránkách, ve Vltavínu a poprvé v místním rozhlase. img_20210511_064034.jpgCelkem se úklidu v obou termínech účastnilo 22 lidí a bylo sesbíráno 31 pytlů odpadu. Překvapením bylo, že se účastnili i nerybáři. Úklid proběhl za hygienických opatření – po dvojicích, které po vydání pomůcek nasměroval předseda organizace p. Švehla do určených lokalit. Bylo vidět, že úklid zajímá i veřejnost a škoda jen, že naše město více nepodporuje akci „ukliďme Česko.“ Můžeme konstatovat, že řada hostujících rybářů nám tento náš revír závidí a k tomuto faktu přispívá jeho pravidelná údržba, a tak proč by takové nemohlo být celé město včetně okolí. Patří se poděkovat nerybářům paním Bartuškové a Trávničkové, manželům Proškovým s dětmi a Daranským, panu Amblerovi i za přinesené buchty, které všem chutnaly, dále tradičním účastníkům maželům Švehlovým se synem Martinem, p. Nekolovi s dětmi, Frýbovi, Panochovi se synem Matějem, Peštákovi, Švehlovi Alešovi a Šupolíkové Lucii. Také chatařům a chalupářům, kteří ve svém okolí udržují pořádek.img_20210410_090802_734.jpg Musíme zde konstatovat, že na 700 členou základnu je to aktivita opravdu ohromující.

Také jsme obdrželi dobrou zprávu od nadřízeného svazu a to, že lovit můžeme již v působnosti vydané povolenky, tj. v rámci vydaného příslušného seznamu revírů.

Výdejna povolenek.

Výdejna ukončila činnost na naší klubovně. Obsluha děkuje rybářům za trpělivost při výdeji náležitostí. Menší komfort byl vyvolán korovinovými opatřeními. Počítačový program uzavřel dne 30. dubna o půlnoci členskou základnu a ti kteří si nekoupili známku, tak byli vyřazeni z evidence. Znovunabytí členství je spojeno s příslušným správním poplatkem. Dále lze náležitosti zakoupit po dohovoru na telefonních číslech 725182712 a 606612014.

Aktualita:

Máme zde májové dny a ty jsou spojeny s připomínkou konce druhé světové války a osvobozením naší vlasti od německého nacismu. Zástupci výboru položili dne 8. května k památníku padlých na Malé Straně a ve Vranově na hřbitově sovětských vojáků vzpomínkové věnce.

 A na závěr.   

U chytajícího rybáře se zastaví poučený domorodec, tzv. dobrák. „Pane, tady můžete chytat jen na zvláštní povolení!“ Rybář se otráveně otočí a povídá: „Děkuji za dobrou radu, ale zatím mi celkem dobře berou na knedlík.“                                                       EFA

 
 

Poslední fotografie


Mail list



Statistiky

Online: 10
Celkem: 668812
Měsíc: 8132
Den: 754